• (045) 405 93 39

Door reuma ontstaan soms ontstekingsprocessen in en rondom uw voetgewrichten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn... Uw podotherapeut weet raad.

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen met gewrichtsklachten. Velen hiervan zijn reumapatiënten. Van al deze mensen heeft 80 – 96% voetklachten. Tijdige behandeling door een podotherapeut kan uw klachten verminderen of wegnemen.

Behandeling door een podotherapeut

De podotherapeut kan vervelende klachten in een later stadium voorkomen, door middel van instructie en behandeling. Volledige genezing van reumatische voetklachten is niet mogelijk, maar een vermindering van uw klachten vaak wel. Ook in een later stadium (als u al klachten heeft) kan de podotherapeut uitkomst bieden.

Welke behandelingen zijn er?

Als u last heeft van pijnlijke drukplekken of wonden, dan kunnende volgende hulpmiddelen en behandelmethoden u wellicht helpen:

  • een teenorthese, om drukplekjes op de tenen te voorkomen of te verminderen.
  • een podotherapeutische zool, om de druk onder uw voet te verminderen.
  • vilttherapie, om direct een plekje of wondje drukvrij te leggen (dit is een tijdelijke behandeling).
  • (semi)orthopedisch schoeisel,omdat confectieschoenen pijnklachten veroorzaken of (te) veel druk op de voet uitoefenen.

Uw podotherapeut adviseert u ook over eventuele vervolgbehandelingen.

Tips voor thuis.

  • Heeft u vervormingen aan uw voeten? Dan is het beter om niet op blote voeten te lopen. Vervormingen aan de voeten veroorzaken meer druk  en wrijving. Dit kan leiden tot meer eelt, wondjes en pijn.
  • Was dagelijks uw voeten met handwarm water, op dezelfde manier zoals u ook uw handen wast. Neem liever geen voetbad.Uw huid wordt bij lang baden week, waardoor druk- en wrijvingsplekken en wondjes kunnen ontstaan.
  • Droog uw voeten zorgvuldig af,vooral tussen de tenen. Gebruik hiervoor een dunne, zachtehanddoek zodat u er makkelijk bij kunt. Zo vermindert u de kans op het beschadigen van de huid tussen uw tenen.
  • Houd uw huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Zorg ervoor dat er geen crème tussen de tenen komt. De huid  kan hierdoor namelijk week worden.
  • Trek dagelijks schone, zachte sokken of kousen aan. Deze mogen niet te groot en niet te klein zijn. Zorg ervoor dat de naden van de sokken of kousen niet voor drukplekjes zorgen. Er zijn naadloze sokken en kousen  verkrijgbaar. Als de voetvervormingen, knobbels en/of drukplekken heeft, kan een niet passende sok of kous met een naad extra pijn veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Goed passende schoenen veroorzaken minder druk- en wrijvingsplekken en daarmee minder pijn. 

Belangrijk om te weten

Veel reumapatiënten hebben problemen bij het verzorgen van hun voeten, zoals het knippen van nagels of het behandelen van eelt of likdoorns. U kunt hiervoor een podotherapeut of (medisch)pedicure inschakelen.

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Locaties