• (045) 405 93 39

Bij podocentrum Koenen wordt echografie voor voet en enkel gebruikt als diagnostisch- en evaluatiemiddel waardoor gerichter behandeld kan worden.

Echografie van het bewegingsapparaat staat bekend als MSU: Musculo Skeletal Ultrasound.
Met ultrasound is het mogelijk om inzicht te krijgen in gewrichten, pezen en spieren. Weefselschade kan met echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat meer inzicht in de belastbaarheid van dit weefsel.

Dynamische beeldvorming

Bewegende beelden kunnen opgenomen worden zodat het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren beoordeeld kan worden. Dit is een groot voordeel in vergelijking met de MRI, waarbij dit niet mogelijk is. Bewegend onderzoek is belangrijk om een bepaalde obstructie tijdens een beweging of het glijgedrag van een pees ten opzicht van een aangrenzende structuren te kunnen beoordelen, waardoor er meer inzicht in het functioneren van het bewegingssysteem ontstaat. (Dr. T. Geertsma (2002), De mogelijkheden van het echografisch onderzoek bij achillespeespathologie. Geneeskunde en Sport juni 2002, 35).
Tijdens onderzoek kan een patiënt aangeven welke beweging specifiek voor hem/haar pijnlijk is.

Herstelproces

In de loop van de behandeling kan de behandelaart controleren wat de mate van herstel of ontwikkeling is.
Voor de beoordeling van de belastbaarheid van peesweefsel is dit heel zinvol. Dit inzicht kan de juiste keuze van het behandelplan beïnvloeden. Een meer gerichte behandelmogelijkheid kan er voor zorgen dat het behandelen een stuk efficiënter en sneller kan verlopen .... en de patiënt sneller klachtenvrij is!

Toepassing echografie binnen Podotherape/Podologie

Spieren - (Partieel) ruptuur, littekens, kalkneerslag, dikte en omvang meten
Pezen - (Partieel) ruptuur, kalkneerslag, degeneratie, zwelling
Slijmbeurzen - Ontstekingen, vocht, kalkneerslag
Ligamenten - (Partieel) ruptuur, verdikkingen, schade
Kapsels - Ontstekingen, ruptuur, verdikkingen
Kraakbeen - Schade, dikte
Meniscus - Oppervlakkige scheuren, cystes
Bot - Corpus liberum, fissuur, fractuur, epifysairschijf

 

Locaties